ad limina apostolorum


ad limina apostolorum 1.0

(religie, mystiek en mythologie; taal en taalkunde)

(Latijn, letterlijk 'naar de drempels van de apostelen', waarmee de graven van de apostelen Paulus en Petrus in Rome zijn bedoeld) naar Rome (waar de paus zetelt en waar de apostelen Paulus en Petrus begraven liggen); aan Rome
Vaak in de combinatie "bezoek ad limina apostolorum" (Latijn: visita of visitatio ad limina apostolorum).

Algemene voorbeelden


In de 16de eeuw werden alle bisschoppen door de paus verplicht te pelgrimeren 'naar de graven van de apostelen' ('ad limina apostolorum') teneinde bij de Heilige Stoel voor hun doen en laten verantwoording te leggen.

http://www.rkk.nl/abc/detail_objectID266785.html

Vaste verbindingen


ad limina apostolorum 1.1

(religie, mystiek en mythologie; taal en taalkunde)

bezoek aan Rome dat eens in de vijf jaren door de bisschoppen afgelegd moet worden om aan de paus verslag te doen van hetgeen zich in hun bisdom en in de kerkprovincie heeft afgespeeld (en om de graven van de apostelen Paulus en Petrus te bezoeken); ook: verplichting om eens in de vijf jaar de paus te bezoeken om verslag uit te brengen van wat zich in de kerkprovincie heeft afgespeeld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ad limina apostolorum…

is een bezoek

      Algemene voorbeelden


      Ad limina apostolorum of kortweg 'Ad Limina' is de sinds 1587 bestaande verplichting dat elke diocesane bisschop op bepaalde tijden een bezoek aan Rome moet brengen. Aan het einde van de beraadslagingen worden er toespraken uitgewisseld. De paus geeft dan een samenvatting van de besprekingen, waarbij hij zijn zorg deelt door aandachtspunten mee te geven.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_limina,

      De Belgische bisschoppen verblijven vanaf vandaag tot zaterdag in het Vaticaan in Rome voor het Ad Limina Apostolorum, hun traditioneel vijfjaarlijkse bezoek aan de paus. De bisschoppen brengen er verslag uit over de toestand in hun kerkprovincie.

      http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.772066,